Silent Readers

Saturday, 13 February 2016

Kursus Fiber Optic

 Wiwit,

Assalamualaikum... Welcome 2016 ! Lepas tamat kursus CCNA akhir tahun lepas, ade kawan lelaki yang aku kenal dekat sana ajak aku join kursus Fiber Optic dekat Perak selame 6 bulan. Mentah-mentah aku tolak sebab lama kooottt.. But then, almost everydays diorang yakni Syahir dan Nasir whatsApp aku suruh join sebab kekurangan pelajar. Tambah pulak ex-roommates dekat Politeknik Seberang Perai (Tira & Ida) beriya ajak aku sebab seminggu jadi roommates tak cukup lagi kasih sayang. ahaha.

Fikir punye fikir, aku pon setuju jela. Aku try ajak kawan2 kelas aku dekat PMS kot-kot ade nak join. Mule-mule tu macam ramai nak join, but lastly, Syafiqah a.k.a Sya je yang nak join. Dayang pon ade sekali.

Tetibe pulakk Tirah & Ida tak leh join !! aiyyooo.. dia beriya ajak, dia tak jadi! hahaa..Sehari demi sehari, tetiba terasa tak nak pegi. Sayang nak tinggal famili tapi bila duduk rumah terasa perit jugaklaaa fikir hari-hari habiskan beras Mama Abah. Macam anak tak guna pon ade. bangun tido makan bangun tido makan... nak kerja malas!! Syahir & Nasir tiap-tiap hari ajak... Bila fikir akan dapat Sijil Huawei, aku pon setuju jela since aku sekarang ni pon pakai henset Huawei. EHHH?? Mengadenyeee..

Tanggal 21Disember2015, sebelum Subuh lagi Abah, AbeZul, Along dan Huda hantar aku ke Pusing, Perak! Perjalanan dalam 7jam. 5pagi-12tengahari.


Budak Huda ni macam biasa, melekat jer dengan Ucu dia. Siap nak belajar sekali lagi. Takmoo berpisah.. Siap janji lagi jadi good girl sebab nak duduk dengan Ucu. hahahahaa.. Sedihhhhhh... 

Pemergian mereka lepas daftar dan hantar aku ke asrama yang telah disediakan diiringi tangisan Huda. 

Serumah ade 6 orang sepatutnyaa. Tapi sorang daripada kitorang tak dapat join sebab ade masalah famili. So berlima je la. Takku duga takku sangka, Si Sayyidah & Kastie  (kenalan dekat PSP jugak) ada sekali.  Its mean that, semua tu aku da kenal laaaaa..
 

**Dari kiri : Dayang, Sayyidah, Sya, Kastie, aku.

Dekat sane, Nasir da janji hari-hari pegi kelas, dia akan jemput kitorang. Bas da ade sebenarnye tapi semua lelaki since PESDC tu kebanyakannye pelajar lelaki ambik sijil kemahiran.

 So that, setiap 8.00pagi sampaila Exora menjemput kitorang berlima. Breakfast -> kelas start pukul 9.00pagi.

Hari pertama Nasir, Syahir & Khai bawak kitorang jejalan Ipoh. Dan hari pertama tu jugak aku da mula fall in love dengan Ipoh! Sangat cantik dannn banyak tempat menarik!

 



 

**Rutin hari-hari tunggu Abang Cher datang :D

Minggu pertama & kedua kitorang belajar more kepada electrical. It was my first time pegang alat-alat yang tak pernah aku sentuh & lihat. Terasa awkward jugak la time belajar teori pagi-pagi. Nasib baik belah petang tu praktikal so that senang nak tanye trainers dengan lebih mendalam gittew..huhu
 


 **Belakang tu lerr asrama..

Jarak asrama dengan tempat belajar kira-kira 10minit jugak kottt..


**dari kiri : Nasir, aku, Khai, Syahir.

Diorang bertiga ni la banyak tolong++bawak jejalan kitorang sepanjang berada di Perak. Diorang sangat friendly && terasa ada abang 3 orang sebab diorang sangat take care kitorang. Ibarat batuk sikit terus bawak pi hospital. Makk aiii... A biggggggggg and a lotttt of thankkksss to my dearestttt brotherss..

So, layan dulu gambor2 kitorang...........sebab da takde ideaaa..huksss.. esok pagi kena bertolak ke Perak!!!! Barang tak kemas lagiii.. byeeee..